Ordf Bergakungen

Janurban Modigh ordförande i HSB Brf Bergakungen bolggar om händelser och annat som berör bostadsrätter i allmänhet och Bergakungen i synnerhet.

Störande grannar eller får jag äta surströmming ...

Kategori: Allmänt

Jag får ibland mejl eller telefonsamtal med frågor om hur mycket man får ”låta” eller hur länge på kvällen man får skruva och spika i väggarna. Det har också hänt att det uppstått konflikter mellan olika boende vilka då vänt sig till styrelsen.

 

Låt mig då först klargöra styrelsens principiella hållning i denna typ av frågor. Styrelsen har valt att alltid kontakta HSB (vår förvaltare eller medlemssektionen) och ber dem hantera detta. Det här gör vi av flera skäl, bl a så är det ju även våra grannar det handlar om och den här typen av frågor är komplicerade och kan skapa sår om det går snett.

 

Så till det där med oljud och att man blir störd. Först måste vi konstatera att våra hus är gamla och vissa lägenheter är mer lyhörda än andra. Men det är också på det viset att vi alla är olika, olika känsliga för ljud eller upplever olika ljud som störande. Vad som är störande är en väldigt subjektiv upplevelse.

 

Vad är det då för regler man skall hålla sig till. På ordningsreglerna på föreningens hemsida står det att man skall visa hänsyn till sina grannar och inte skruva och spika i väggarna mellan 21-07. Och det där med att visa hänsyn är viktigt. Men om jag har fäst en kväll eller har gäster hemma måste man då vara dödstyst redan 21? Tja vad svarar man på det? Här tycker jag att det gäller att visa gott förnuft, har jag fest och är högljud några gånger om året och dessutom pratar med sina grannar så funkar det nog, men festar jag flera gånger i vecka tja då är väl svaret självklart att det inte fungerar. Så använd ditt sunda förnuft (och har du inget så ring till mig så får jag vara förnuftet).

 

Men vad skall man då göra om man tycker någon stör? Det första man måste göra är att skriva ner tiden (vid vilka klockslag) samt beskriva vad som är störande. Man skall kontakta styrelsen eller vår förvaltare Dan Matsson, samt därefter avvakta Dans eller styrelsens åtgärd. Vad man absolut inte skall göra är att banka i väggen eller slå på en radiator. Om man gör detta blir man ju den störande själv. Sen är det också så att vissa ljud måste man acceptera. Barn som går på golven har en tendens att gå på hälarna och detta ljud hörs långt i våra hus, detta är bara att gilla. Om någon damsuger ofta i sin lägenhet (mellan 07-21) eller använder egen tvättmaskin är också dennes ensak och det ljudet får man leva med eller flytta. Om någon spelar musik väldigt högt och ofta är inte acceptabelt och det bör man då informera sin granne om vad man upplever. Jag skriver informera inte springa upp och skälla. Grannen i fråga behöver ju inte vara medveten om att han/hon spelar högt. En sak som dock är viktig att påpeka här att när våra hus byggdes fanns det inga ”subwoofer” eller starka ljudanläggningar. En subwoofer kan få en hel våning under att gunga om den är tillräckligt kraftig.

 

Sammanfattningsvis använd det sunda förnuftet och agera inte på egenhand. Vart ett ljud kommer ifrån för lägenhet kan vara mycket svår att avgöra. Ljud rör sig konstiga vägar. Om grannarna har surströmmingsskiva en gång om året är ok och lukten sätter sig inte i tapeterna …

 

Blev du något klockare?

… kommentera gärna

Janurban.

Kommentarer

  • BG säger:

    Det är inte alls att bara gilla läget om någon stör. I princip får man göra vad man vill i sin bostad så länge man inte stör andra. Det finns faktiskt en lag som reglerar det här, nämligen Bostadsrättslagen. Här ett utdrag:



    "§ När bostadsrättshavaren använder lägenheten skall han eller hon se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas. Bostadsrättshavaren skall även i övrigt vid sin användning av lägenheten iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom eller utanför huset. Han eller hon skall rätta sig efter de särskilda regler som föreningen i överensstämmelse med ortens sed meddelar. Bostadsrättshavaren skall hålla noggrann tillsyn över att dessa åligganden fullgörs också av dem som han eller hon svarar för enligt 12 § tredje stycket 2.

    Om det förekommer sådana störningar i boendet som avses i första stycket första meningen, skall föreningen

    1. ge bostadsrättshavaren tillsägelse att se till att störningarna omedelbart upphör, och

    2. om det är fråga om en bostadslägenhet, underrätta socialnämnden i den kommun där lägenheten är belägen om störningarna."

    2011-08-04 | 17:04:58

Kommentera inlägget här: