Ordf Bergakungen

Janurban Modigh ordförande i HSB Brf Bergakungen bolggar om händelser och annat som berör bostadsrätter i allmänhet och Bergakungen i synnerhet.

några kommentarer ...

Kategori: Allmänt

Hej alla som läser min blogg, här kommer några saker jag vill kommentera.

 

Astrid ca 90 år ringde mig här om dagen, hon hade ingen bild på TV:n. Lätt upprörd så sa hon att hon inte viste vad hon skulle gör och att hon var orolig. För att göra en lång historia kort så var det så att i lägenheten under henna hade man mixtrat med TV uttaget. Och låt mig då göra ett förtydligande. TV uttaget är en fast installation i lägenheten och får under inga omständigheter röras. Orsaken till detta är att flera lägenheter häger samman på en slinga som är inmätt av Comhem för att alla skall få en bra signal till sin lägenhet. Måst en förändring göras skall Comhem göra denna och man får ta kostnaden för detta.

 

Ansvaret vid en vattenskada

När en vattenskada har uppstått i en lägenhet så sker följande: först skall vår förvaltare konstatera att det är en vattenskada. Sen skall beslut tas om åtgärd. Därefter skall skadan torkas (med avfuktare) därefter åtgärdas konstruktion och ytskikt. För konstruktionsbetong och fasta installationer ansvarar föreningen och föreningens försäkringsbolag. För ytskiktet (tapeter, parkettgolv, kakel/klinkers) ansvarar den boende för och den boendes försäkringsbolag (det gäller att ha bostadsrättstillägget på sin hemförsäkring). Det är alltså så att föreningen och den boende delar på ansvaret för återställningen. Skulle man som lägenhetsägare inte gilla detta, tja då får man lov att processa mot föreningen.

 

Belysning i 31-39

Som flera av er säkert vet så har vi problem med armaturen i 31-39. Just nu håller styrelsen på att utvärdera ny armatur. Några krav vi har är: ledteknik, 10% ledljus, rörelsevakt i armaturen. Just nu har vi provbelysning monterad Becksjudarvägen 37 en trappa och vi kommer även att ha några varianter på raster nästa två våningar. Så välkomna alla beskåda och tycka.

 

Det får vara nog för idag – vi hörs och ses i detta medium eller i verkliga livet …

 

Janurban

Tio år går fort ...

Kategori: Allmänt

Igår var det ”nine eleven” som amerikanerna säger. Och det var det väl ingen som missade. TVn sände hela dagen i diverse kanaler. En stående fråga på detta område är väl: ”var var du när det hände”. Och som de flesta så vet jag. Jag satt på Becksjudarvägen 41 3 trappor i mitt arbetsrum och sonen kom in och sa att det brinner i World Trade Center. Min första tanke var att det var WT inne i Stockholm där jag haft min arbetsplats under ett år som stod i lågor. Men se det var det inte, det var i New York. Jag kom till TVn lagom till att det andra planet flög in. I går så kunde man se denna inflygning/krasch från en massa kameravinklar men den dagen så var det bara en kamera som visades under en lång tid. Men trots denna tråkiga vinkel så kunder man ändå inte slita sig från TVn.

 

Tio år går fort, och när terrorattacken skedde hade jag nog precis kommit med i styrelsen och vi hade börjat planera för stambytet. Styrelselokalen på den tiden var inrymd i den lokalen som idag är vår övernattningslägenhet.  Det som idag är vår föreningslokal var då Make Up Stores lager. De nya lägenheterna som vi byggde 2005 var kontorslokaler till: Vattenspecialisten, Taishi Akademin, EMU företaget, Gunnar Svensson AB, en Elektronik firma (som jag glömt namnet på), Vänsterpartiet, ett Tryckeri, en elektriker, En grossistfirma, Hells Angels vita verksamhet (Inter Jobb Meck), ARF Netcom och slutligen en Tandläkare. Jag ror att även Bo Thomé Konsult fanns med på ett hörn med sin firma. Många var det, men ändå inte speciellt lönsam verksamhet för föreningen. Det var svårt att få ut ett bra m2 pris. När sedan några av dem valde att göra livet surt för oss i Bergakungen vid stambytet samt några andra gick i konkurs med stora hyresförluster som resultat, ja då statade tankarna på att upplåta lokalerna till bostadsrätter istället. Och som sagt så blev det och nu är bara Vänsterpartiet kvar som hyresgäst.

 

Mycket hinner hända på tio år även i en bostadsrättsförening och då har jag inte ens berört bergvärmeinstallationen eller renovering av terassbjälklaget. Vi hörs …

... några tankar om kvalitet

Kategori: Allmänt

Flygplan har kraschat i Ryssland, Stefan Liv en av de omkomna. Tidningar och TV tävlar om att kommentera den dåliga flygsäkerheten i Ryssland och de gamla flygplanen. Lite mellan raderna kan man läsa att det finns annan syn på normer en vår. ”Det går nog att klämma ut några år till på den här kärran”. - Inspektörer och revisorer skall alltid ta i så de ”skiter på sig”.  Det finns många sätt att förringa kompetens och säkerhet.

Kompetens och säkerhet är något som man skall respektera tycker jag. Vi i Sverige har byggt upp en tradition att värna om våra yrkesmän med säkra arbetsmetoder och ett högt arbetsskydd. Och det har vi alltid varit stolta över. Men det är klart när priser skall pressas så är det lätt att tullas på en det en och en det andra. Arbetskraft med andra tradition kommer in och gör jobben biligare, men också efter andra normer. Vad blir nästa steg? Att även SAS skall flyga uttjänta kärror eller med outbildad personal.

 

Det går fort att riva ner något som det tagit generationer att bygga upp.

 

I styrelsen för Bergakunen försöker vi alltid tänka långsiktigt. Dåliga jobb kan bli dyra, dvs. får en hög underhållskostnad. En entreprenör som dokumenterar väl och inte fuskar med underarbetet tycker vi lönar sig i längden. Därför har vi alltid letat efter entreprenörer som löser vårt problem eller behov, inte de som har det lägsta priset. Vi köer aldrig ett Pris. Så resonerar vi i alla frågor från att bygga lägenheter till att städa våra trapphus. Men det är ju faktiskt också så att duktiga hantverkare också gör jobb snabbare och rätt från början.

 

Några tankar som dök upp i mitt huvud.

Vi hörs, Janurban

genmäle på surströmmingen

Kategori: Allmänt

Tisdag kväll och Sverige har efter mycket om och men lyckats slå San Marino. Mina stunder i soffan med en bra fotbollsmatch är något som jag verkligen uppskattar.  Kvällens match vet jag inte om den direkt platsar in under rubriken ”njutbar”.

 

… sluta klaga de (Sverige) van ju!

 

Annars så har jag hunnit med ett byggmöte och träff med en grannförening i kväll. Bygget fortskrider, dock några veckor försenat. Besiktningsdatum nu satt till någon gång vecka 41. Det skall bli spännande, i veckan installerades badkaren och de var inga standardbadkar direkt. Det här kommer att bli häftiga lägenheter.

 

I ett tidigare blogginlägg (30 mars i år) skrev jag en del om vad som gäller eller rättare sagt hur man skall förhålla sig till störande grannar. I början av augusti gjorde signaturen ”BG” någon form av kommentar som jag har lite svårt att förstå. Vidare så citerade BG Bostadsrättslagen där det står precis det som jag skrev om i bloggen. Det står dess utom att det är bostadsrättföreningens ansvar att stävja ett ev. oaktsamt beteende hos en boende. Och det är precis detta som jag försöker säga i mitt inlägg. Om man känner sig störd skall man kontakta vår förvaltare eller styrelsen, definitivt inte banka i elementen eller taket, slå i dörrar eller skälla ut grannar. Vilket tyvärr har skett i vår förening. Och jag kan tala om för alla som läser detta att ett dylikt ärende är inte kul att få på styrelsens bord. Vuxna som inte kan bete sig. Vad gör man med dem?

 

Nu begriper tack och lov nästa alla i vår förening att uppföra sig., men tyvärr så har vi ett undantag. Trist att skriva om detta tycker jag …

 

Men hör ni alla trevliga boende i Bergakungen sov gott och ha det bra …

 

Janurban

"en del" (Saijai) har gröna fingrar och får asfalten att blomma ...

Kategori: Allmänt

... nya lägenheter blir till !

Kategori: Allmänt

... det är inte alltid lätt att veta hur man skall parkera

Kategori: Allmänt

Ordförande till häst, eller ....

Kategori: Allmänt

Start på hösten 2011

Kategori: Allmänt

Sent på kvällen denna första september 2011, hösten och vintern börjar smyga sig på och ytterligare en sommar har gått. I tisdags hade vi första styrelsemötet inför hösten och arbetet är då åter igång.

 

På agendan för hösten står framför allt att färdigställa de tre nya lägenheterna men även att fixa till skorstenen som börjar bli gamman och har ett antal synliga sprickor. Vi skall ha trädgårdsdagar och en kväll med vår ”Himalaya betvingare” Robin Trygg.

 

Lägenhets projektet rulla på, dock något försenat. Golven är på plats liksom ytskiktet i badrummen. Badrumsporslinet från Italien är några veckor försenade men panelen i bastuarna åkte upp sent förra veckan. Ny rabatt utanför lägenheterna är anlagda med ny fin kantsten. Skall nu kompliceras med växter. De borttagna cykelställen skall få ny placering. Försäljningen är på G och lägenheterna ligger ute på ”nätet”.  När jag går inne i lägenheterna blir jag mer och mer nöjd. Det kommer att bli riktigt fina lägenheter, Grytnäs ”gubbarna” gör ett mycket bra jobb. Men något annat kunde man väl heller inte väntat sig efter att sett dem i auktion förra sommaren (med baksidan 31 – 39).

 

Nu är det dags att gå och knyta sig, i nästa vecka skall vi L-I och jag träffa några i styrelsen för en grannförening för att se om vi kan samarbeta eller byta erfarenheter. Man vet ju aldrig, god natt …