Ordf Bergakungen

Janurban Modigh ordförande i HSB Brf Bergakungen bolggar om händelser och annat som berör bostadsrätter i allmänhet och Bergakungen i synnerhet.

källaren 41:an

Kategori: Allmänt

Info eller Pekpinnar?

Kategori: Allmänt

På den här bloggen hade jag inte tänkt komma med en massa pekpinnar utan i ställer försöka blogga en del om vad det innebär att bo i en bostadsrätt och att vara bostadsrättsägare. För den äldre generationen dvs. 50 + är det här säker självklart men för det yngre vet jag inte riktigt …

 
I de kontakter som jag har med många av er som bor och äger en lägenhet i Bergakungen slås jag ofta av en viss förvåning att man inte kan mer om sin boende form. T ex får jag frågan kommer hyran att höjas. Hyra det är något man betalar i en hyresfastighet, i en bostadsrätt betalar man en avgift. Och förenklat kan man säga att man betalar en avgift till sig själv för att täcka de kostnader som finns för värme, el, fastighetsskötsel och underhåll. Det senar för att inte husen skall förfalla och tappa värde.

 
Men nu är du väl lite petig Janurban, är inte detta bara ett semantiskt problem/frågeställning?

 
För visso kan man kanske tycka det, men en hyra skall täcka samma saker samt dessutom en vinst till fastighetsägaren. Och avgiften i en bostadsrättsförening sätts enbart för att täcka driftskostnaden och underhållskostnader. Kostnader som jag som medlem/boende vara med och påverka en hel del i form att; vara aktsam och sköta närmiljön, vara med vid trädgårdsskötsel, inte förorsaka sopp i sopnedkasten. Dvs. att man undviker saker som kan kosta pengar att åtgärda. Att rensa stopp i ett sopnedkast kostar en del att får åtgärdat.

 
Och då kommer jag tyvärr till en pekpinne. Man får inte ställa eller lämna saker/sopor i våra genensamma utrymmen. Av två skäl: dels kan de vara förödande om en brand skulle uppstå men också att det kostar oss pengar att plocka bort. Sen ser det ju inte speciellt trevligt ut. Om man skall slänga typ grovsopor så har vi ju öppet i grovsopsrummet på söndagar mellan kl 18-19 och har man inte tid då så kan man ringa till vår vaktmästare Anti (0707-177657) så hjälper han till att öppna på en tid som passar dig. Just nu har det börjat samlas saker i källaren vid 41:an. Och tyvärr är det så att om en ställer dit något så hänger andra på och det är ju helt galet.

 
… så lite info blev det och en pekpinne, vi hörs Janurban.

Nytt år och nya utmaningar

Kategori: Allmänt

Då är 2011 igång men nya utmaningar och gamla problem/arbetsuppgifter.
Till kategorin "gamla arbetsuppgifter" räknas att ta fram en år/verksamhetsberättelse för 2010 som skall vara klar i slutet av januari för granskning av revisorerna. Ett litet arbete som väl tar ett 50 tal timmar i anspråk, en liten baksida som man får ta om man är ordförande men som uppvägs av all andra uppgifter och kontakter med alla er medlemmar.
Så har vi det där med snöröjningen igen också. Det börjar bli en ganska uttråkad fråga denna vinter. Förutom att man varit ute och skottat själv på landet så skall man se till att tak och dylikt fungerar i föreningen. I onsdags kl 17 skedde ett snöras vid 31:an som förorsakade ett inbuktat tak en en spräckt vindruta på en bil och vips en massa arbete; "Vem har ansvar för detta, vems försäkring gäller, skall vi beordra in skottning ..."
Dagliga problem men de stor frågorna då ...
Inför 2011 så kommer vi att med största sannolikhet starta ett balkongprojekt. Våra balkonger börjar se fula ut, betongplattan kanske börjar vittra. Nya möjligheter finns med att; förstora balkongerna, bygga in dem, annan konstruktion och så vidare.
En massa frågeställningar och beslut som vi alla i föreningen måste vara involverade i. Ett projekt som säkert kan ta ett par år att genomföra för att hitta rätt lösning som de flesta av oss kan gilla.
En annan fråga som ligger betydligt närmare i tiden är att ARF Netcom kommer att lämna som hyresgäst (bottenplan 37-39). Styrelsen har beslutat att låta en arkitekt titta på hur vi skulle kunna omvandla hyreslokaler till lägenheter. Vårt mål är att till årsmötet, någon gång i slutet av februari, ha ett underlag klart för att kunna gå vidare på eller stoppa om stämman så önskar.
Tja som läsaren av denna blogg ser så finns det en hel del att ta tag i även under 2011.
Nu tänker jag gå ut och ta en promenad och njuta av att det i alla fall inte snöar i kväll.
på återseende
//Janurban

Parkeringskaos

Kategori: Allmänt

PS.

Kategori: Allmänt

Anti kom upp till mig och meddelade att det var stopp i sopnedkastet i 43:an, längst upp. Någon hade kastat en kartong eller dylikt i sopnedkastet och det är inte bra. Då blir det stopp, ovillkorligen.
Tänk på det, man får bara kasta ihopknytna soppåsar i sopnedkasten . Alt annat fastnar.
Tänk på det så slipper vi stopp och dålig lukt.
DS.

och snön den bara öser ner ...

Kategori: Allmänt

Jag är lite ovan vid det här fenomenet att blogga så jag tänkte att jag skriver väl om vad som händer runt mig och oss just nu. Och det är väl så svårt att inte nämna snön! Det spelar kanske intes så stor roll vad jag tycker här: "dvs. att det är väl dags att lägga av nu snögudarna". Men man skriver väl för döva öron i detta fall.
Så det är väl bara att gilla läget och försöka göra det bästa av det. Jag kan dock konstatera att Hedvig och Annas ungar tar sig an snön med en viss förtjusning och det är väl bra att någon är lycklig.
För oss i Bergakungen betyder det naturligtvis också högre kostnader. Men det är tur att vi har cykel Pekka och Anti som tack och lov inte tillhör Nackas dyraste entreprenörer och ingen mellanhand har vi heller för dem.
Värre är det väl då med plats för våra bilar så här får jag väl vädja till alla att tänka på att parkera så tätt som möjligt samt att hjälpa till med att skotta kring sin egen bil, då särskilt de som står på en 72-timmars plats.
Om vi alla hjälpa åt så överlever vi nog den här vintern också ...
Vi hörs

Nyårsafton 2010

Kategori: Allmänt