Ordf Bergakungen

Janurban Modigh ordförande i HSB Brf Bergakungen bolggar om händelser och annat som berör bostadsrätter i allmänhet och Bergakungen i synnerhet.

Några tankar den sista dagen 2010

Kategori: Allmänt

Så har då ett år till gått i mitt liv och i Brf Bergakungens verksamhet. Vad som hänt i mitt liv tar vi på något annat ställe men däremot att reflektera över vad som hänt i Bergakungen kan vara på sin plats här.
Som jag hoppas de flesta vet så är vår ekonomi god och fortsätter förhoppningsvis att vara detta om inte något oförutsett inträffar. Och det oförutsedda är ju som alla vet svårt att planera.
Den stora händelsen eller aktiviteten 2010 var annars att fixa till betongplattan bakom huset Bergakungen (Becksjudarvägen 31-39).
Med 50 år på nacken hade tidens tand börjat göra sig påmind genom att betongen börjat vittra på några ställen samt att oron för ev stora angrepp att växa hos styrelsen. Det var ju svårt att göra en bedömning bara genom att inspektera underdelen (via "katakomben") dock rekommenderade flera oberoende konsulter att vi borde "nog" göra något åt det.
Vi bestämde oss för att gräva upp mittendelen, frilägga betongen och därefter fatta nya beslut.
Sagt och gjort. Vi ringde efter Kurt (vår 80-åriga husbyggnadskonsult) och ut med några förfrågningar till möjliga entreprenörer. Två och en halv (halvhjärtad) entreprenörer svarade och valet föll på vår gamle vän Christer Malmgren eller rättare sagt Grytnäs Entreprenad som Christer nu representerar. Motivationen till valet var flera; Grytnäs är ett stort och solit företag med ca 300 anställda i koncernen, de hade det bästa lösningsförslaget, de hade den lägsta offerten samt att vi hade mycket goda erfarenheter av att jobba med Christer (från vårt stambytet). När vi väljer leverantör/entreprenör är oftast priset av underordnad karaktär, däremot är det viktigt för oss att välja en leverantör som vi känner kan leverera det vi förväntar oss och detta visade sig rätt även denna gång.
Jobbet blev mycket större och komplicerat än vi från början tänkt oss och det slutade med att hela ytan åtgärdades i stället för bara övre delen. Bl a så hittade vi två gamla oljetankar som låg längst upp vid 39an och som fick skäras ner och transporteras bort. När vi började arbetet så lyfte vi upp grävskopa och Bobcat med lyftkran till baksidan. När arbetet fortsatte och blev större så lyckades Grytnäs grabbarna hitta en väg att köra upp och därmed slapp vi fler kritiska lyft. Vi belsutade om att sätta in ett dörrparti vid genomgången i huset, förse baksidan med belysning samt göra alla uteplatser (gamla om nya) lika. Två lägenheter fick möjlighet att göra uteplatser (efter egen finansiering). Ventilationen från tvättstugan byggdes om.
Som säkert många av er i Bergakungen har sett så blev återställandet av baksidan annorlunda mot hur det sett ut tidigare. Bättre tycker en del och inte som man önskat tyckte någon annan. Men så är det, vi har alla olika uppfattningar av hur det skall se ut och någon måste bestämma.
Styrelsen har dock mest mötts av glada och nöjda tillrop.
Kostnaden för renoveringen blev fyr gånger så högt som första offerten, men så gjorde vi ochså mycket mer än vi planerat med från början. Dvs. vi hade väl en aning om att detta måste ske men ni vet, man vill ju vara lite försiktig och hoppas på det bästa.
Vi tvingades också till att ta ett lån för att klara finansieringen, mer detaljer om detta kommer att redovisas i årsredovisningen för 2010 där vi också kommer att vis hur investeringen kommer att påverka den årliga drifts- och förvaltnings kostnaden.
Avslutningsvis så tycker vi att arbetet blev mycket lyckat och att nu behöver vi inte oroa oss för "plattan" de närmaste 50 åren. En av de konsulter som rekommenderade oss att genomföra detta arbete var mäkta imponerad över hur Grytnäs löst uppgiften när vi bad honom att inspektera och godkänna arbetet.
Tja det var några ord om arbetet med terassbjälklaget och också den enskilda händelsen (projektet) som upptagit vår uppmärksamhet och engagemang 2010.
Jag vill med detta sätta punkt för 2010 och önska alla ett gott slut på 2010 och ett gott nytt år 2011 (eller god fortsättning beroende på när du läser detta)
Janurban (JUMJUM) Modigh.
ordförande HSB Brf Bergakungen

Snart nytt år

Kategori: Allmänt

Baksidan av Becksjudarvägen 41
Så var då första vardagen efter julhelgen 2010 till ända. Fortfarande kallt och massor med folk nere i Sickla köpkvarter. I Bergakungen har vi fått vissa tak skottade och en hel del istappar borttagna.
För er som vill motionera till Bergakungens årsstämma är det nu hög tid. Motioner skall vara inlämnade senast den 31/12 till styrelserummet, vila mejl till föreningen ([email protected]) eller till någon i styrelse.
Så sist en liten uppmaning, hjälp gärna till att skotta snö vid din bort och en bit på trottoaren. Detta är bra för allas trevnad.
god natt
Janurban

Ordförande har ordet

Kategori: Allmänt

Hej medlem i Brf Bergakungen eller du som av någon anledning hittat in på Bergakungens hemsida. Det är juldagen anno 2010 och jag (Janurban Modigh ordförande i HSB Brf Bergakungen) har äntligen tagit mig för att starta denna "Bergakungens Blogg". Hedvig (vår sekreterare) fixade detta åt mig redan i somras så snack om att man är trög.
Min tanke med denna "blogg" är att på ett enklare sätt reflektera över vad som händer i vår förening och dess närområde men naturligt vis också informera om vad som är på G i föreningen. Med start från idag. Och min tanke är att detta skall kunna bli en "levande" kommunikation mellan oss i styrelsen i allmänhet och mig som ordförande i synnerhet.
Låt mig då förs och sist informera om att jag har dyslexi eller ordblind som jag i mitt fall föredrar att kalla det. Så det kommer att inte bara finnas ett antal "tryckfels nissar" utan självklar en hel del stavfel.
Nog om detta. Jag vill passa på att önska alla som läser detta god fortsättning på Julen. Och därmed tänkte jag publicera detta. Får va en test denna gång för att se om det fungerar.
//Janurban