Ordf Bergakungen

Janurban Modigh ordförande i HSB Brf Bergakungen bolggar om händelser och annat som berör bostadsrätter i allmänhet och Bergakungen i synnerhet.

Störande grannar eller får jag äta surströmming ...

Kategori: Allmänt

Jag får ibland mejl eller telefonsamtal med frågor om hur mycket man får ”låta” eller hur länge på kvällen man får skruva och spika i väggarna. Det har också hänt att det uppstått konflikter mellan olika boende vilka då vänt sig till styrelsen.

 

Låt mig då först klargöra styrelsens principiella hållning i denna typ av frågor. Styrelsen har valt att alltid kontakta HSB (vår förvaltare eller medlemssektionen) och ber dem hantera detta. Det här gör vi av flera skäl, bl a så är det ju även våra grannar det handlar om och den här typen av frågor är komplicerade och kan skapa sår om det går snett.

 

Så till det där med oljud och att man blir störd. Först måste vi konstatera att våra hus är gamla och vissa lägenheter är mer lyhörda än andra. Men det är också på det viset att vi alla är olika, olika känsliga för ljud eller upplever olika ljud som störande. Vad som är störande är en väldigt subjektiv upplevelse.

 

Vad är det då för regler man skall hålla sig till. På ordningsreglerna på föreningens hemsida står det att man skall visa hänsyn till sina grannar och inte skruva och spika i väggarna mellan 21-07. Och det där med att visa hänsyn är viktigt. Men om jag har fäst en kväll eller har gäster hemma måste man då vara dödstyst redan 21? Tja vad svarar man på det? Här tycker jag att det gäller att visa gott förnuft, har jag fest och är högljud några gånger om året och dessutom pratar med sina grannar så funkar det nog, men festar jag flera gånger i vecka tja då är väl svaret självklart att det inte fungerar. Så använd ditt sunda förnuft (och har du inget så ring till mig så får jag vara förnuftet).

 

Men vad skall man då göra om man tycker någon stör? Det första man måste göra är att skriva ner tiden (vid vilka klockslag) samt beskriva vad som är störande. Man skall kontakta styrelsen eller vår förvaltare Dan Matsson, samt därefter avvakta Dans eller styrelsens åtgärd. Vad man absolut inte skall göra är att banka i väggen eller slå på en radiator. Om man gör detta blir man ju den störande själv. Sen är det också så att vissa ljud måste man acceptera. Barn som går på golven har en tendens att gå på hälarna och detta ljud hörs långt i våra hus, detta är bara att gilla. Om någon damsuger ofta i sin lägenhet (mellan 07-21) eller använder egen tvättmaskin är också dennes ensak och det ljudet får man leva med eller flytta. Om någon spelar musik väldigt högt och ofta är inte acceptabelt och det bör man då informera sin granne om vad man upplever. Jag skriver informera inte springa upp och skälla. Grannen i fråga behöver ju inte vara medveten om att han/hon spelar högt. En sak som dock är viktig att påpeka här att när våra hus byggdes fanns det inga ”subwoofer” eller starka ljudanläggningar. En subwoofer kan få en hel våning under att gunga om den är tillräckligt kraftig.

 

Sammanfattningsvis använd det sunda förnuftet och agera inte på egenhand. Vart ett ljud kommer ifrån för lägenhet kan vara mycket svår att avgöra. Ljud rör sig konstiga vägar. Om grannarna har surströmmingsskiva en gång om året är ok och lukten sätter sig inte i tapeterna …

 

Blev du något klockare?

… kommentera gärna

Janurban.

... stenmangel o tvättstugan i 53:an

Kategori: Allmänt

Hej alla bloggläsare

 

Idag är det måndag den 28 mars 2011 och när jag gick upp i morse (en timme tidigare än vanligt) hade åter vädrets makter lagt ett vitt täcke över Finntorp. Skare aldrig ta slut … skärp dig nu, du skall inte va så negativ. Solen sken ju hela helgen och det ”tunga” snölagret minskade stadigt.

 

På lägenhetsfronten har vi fått lite grus i maskineriet, bygglovet dröjer lite, bygglovarna undrar om det finns tillräckligt med p-platser (och med tanke på alla bilar ARF hade så borde detta ju inte va ett problem). Annars så har flera hört av sig om att man är intresserad av de nya lägenheterna. Och jag vet inte om jag har sagt det tidigare (annars såg säger jag det igen), försäljningen av lägenheterna kommer att hanteras av Skandiamäklarna i Fintorp. Catharina Westholm skötte ju vår tidigare försäljning med bravur och får göra en favorit i repris.

 

Maggan (hon Markus alltså) ringde söndags och meddelade att vi kommer att ordna en demonstration av vår stenmangel i 35:an. Att ha en stenmangel är lite speciellt, det finns inte många av dem kvar och det finns inget som att sova i stenmanglade satinlakan. Så passa på alla som inte vet hur den fungerar. Tiden kommer att anslås senare. Själv så fick jag lära mig mangla tidigt (sådär på 50-talet eller så). Jag fick följa med mamma till ett hyreshus som hade mangel. Det fanns väl en eller två i Arboga på den tiden. Och mamma hon manglade alltid våra lakan och la sedan in dem in linneskåpet. Och inte bara manglade lakan och örngott hon plisserade örngottsbanden med en bordskniv. Konster som väl knappast förekommer i dessa dagar, skall var på slottet förståss.

 

Och apropå tvättstugor och utrustning så kommer vi att nu på torsdag den 31 mars att bygga om tvättstugan i 53:an. Därför kommer vi att stänga den från eftermiddagen och hela fredagen. Men sen hoppas vi att alla blir nöjda med den större tvättstugan, med inomhus entré även från 51:an.

 

På åter seende …

miljögrupp i Finntorp ...

Kategori: Allmänt

Hej du ”Blogg”, måste erkänna att jag varit dålig att skriva på ett tag …

 

Men nu har ju värmen börjat göra sig påmind, snön smälter så vad mer kan man begära. I måndag kväll var jag och träffade några av de andra föreningarna i Finntorp. Agendan för dagen var vår närmiljö och om vi gemensamt skall samarbeta om frågor som rör våra gator, parker, snöröjning, p-platser etc. Och det skall vi.

 

En entusiast vid namn Ove Lundgren och som bor i förening Bergåsen (ner vid ”gamla ICA”) har tagit på sig ansvaret att driva en ”miljögrupp” som skall arbeta med olika frågor och bl a kontakta Nacka Kommun, vilket Ove redan börjat med. Vi kör igång så och sen får vi se hur engagemanget blir och vilket resultat som vi kan uppnå. Mer om detta senare. Om någon som läser detta skulle vara intresserad att var med i denna grupp så kontakta mig.

 

Jag har fått en hel del reaktioner på vad jag skrev om bussen och P-platser. Både på denna blogg och mejl till mig och föreningen. Kul att så många har synpunkter på detta. Vi skall se i styrelsen hur vi skall behandla detta. Här om kvällen ringde en man till mig och ville tala om framkomligheten av bussen som går runt här. Han var upprörd över att en slarvigt parkerad bil på vår gata stod i vägen för bussen så att den inte kom fram. Och vad man en tycker om bussen så är det viktigt att vi tänker på hur vi parkerar våra bilar, det finns ju även utryckningsfordon som kan behöva komma fram. Så tänk på det du som parkerar din bil, se till så att det är plats för en buss eller brandbil att komma fram.

 

Annars så har vi första byggmötet med alla entreprenörer i morgon. Bygglovet är inte klart än men vi kommer ändå att starta upp arbetet.

 

På återseende snart igen, och har ni något ämne eller frågor som ni tycke att jag skall skriva något om så hör av er bara, jag bits inte så mycket :-) …

41-49

Kategori: Allmänt

33-39

Kategori: Allmänt

på tal om p-platser

Kategori: Allmänt

lördag morgon den 12 april kl 09.00. Två bilder som visar parkeringssituationen. Inte många lediga platser, och detta alltså en lördag morgon. Jag misstänker att jag inte behöver kommentera detta så mycket mer. Eller som ett kinesiskt ordspråk: ”en bild säger mer än 10 000 ord”.

Så är 2011 års styrelse igång ...

Kategori: Allmänt

Torsdag 10 mars och vi har haft konstituerande styrelsemöt. Sammansättningen av styrelsen blev som förra året, dvs;

·      jag är kvar som ordförande,

·      Anna Nässelkvist är vice ordförande med ansvar för underhållplan och miljön

·      Hedvig Ahlander sekreterare och webbmaster

·      Margareta Markus vår närmiljö o trädgård

·      Jan Eriksson har ansvar för värme o vatten

·      Bror Lundbergh specialområde El, bredband och TV

·      Lars-Ingvar, underhållsplan och fatighersskötsel

 

På mötet tog vi också beslutet att gå vidare med projekt ”lägenhet 2011” som det finns mer info om på vår hemsida. I dag har vi vidare lämnat in bygglovsansökan (och fått positiva reaktioner dvs. att det troligen inte föreligger något hinder).

Lite pirrigt känns det, men så skall det väl var, eller …

 

Jag kommer nog att så gott i natt, vi hörs.

vår närmiljö

Kategori: Allmänt

Mars tågar på och värmen smyger sakta in över Svedala. Pratade med ett par grannar i morse på bussen och en del om denna blogg. Jag får fortfarande ganska lite kommentarer eller reflektioner. Som jag hoppas har framgått så försöker jag hitta ett bra kommunikationsspråk på denna blogg. Och för att lyckas behöver jag återkopplingar får er som läser. Känns det svårt att kommentera direkt på bloggen så skicka mig ett mejl ([email protected]). Jag är naturligt vis också ämnen som ni vill jag skall ta upp.

Arbete går just nu vidare med de nya lägenheterna, en viss balansgång då vi vill starta med bygglov saknas. Bygglovsansökan åker Kurt upp med till kommunen under denna vecka. Idag hade vi första byggmötet eller i alla fall entreprenadmötet där vi låste arbetsuppgiften och produktionskostnaderna.

 

I vecka kommer vi att ha konstituerande styrelsemöt och lägga schemat och aktiviteter för 2011. En fråga som kommer hamna under luppen i år blir hur vi skall hantera vår trädgård eller rättar sagt vår närmiljö. Skall vi ändra vårt arbetsätt med två trädgårdsdagar på våren och två på hösten eller skall vi köpa tjänsterna? Ett lite upprop är här kanske på sin plats. Har du synpunkter på detta eller känner att det skulle vara intressant att vara med och påverka och jobba med vår närmiljö så hör av dig till någon av oss i styrelsen.

På återseende …

Vi går mot ljusare tider

Kategori: Allmänt

Onsdag kväll den 2 mars 2011, nu känns det som och det går med stormsteg mot ljusare och varmare tider (man är ju en sann optimist).

 

I styrelsen arbetar vi just nu med att starta upp den eventuella ombyggnaden till lägenheter av ARF:s lokaler. ARF kommer att flytta senast den 17 mars (de har redan lämnat större delen av sina lokaler). Bilarna som står vid grovsopsrummet är utlagda på Blocket och kommer att försvinna så fort de är sålda.

 

Arbetet som just nu pågår är:

·      Prissättning och fastställande av månadsavgift

·      Ta fram underlag för bygglov

·      Bygghandlingar, entreprenadavtal och uppgörelse med entreprenören

 

Vår planering är att under nästa vecka kunna ha allt underlag klar för att kunna ta på ett slutligt beslut.

 

Förutom detta så skulle jag vilja dela ut en ros till Anti. Varje söndag mellan 18-19 står han och hjälper oss med våra grovsopor. ”Elektronik i trådvagnarna, tidningar där och brännbart i vagnarna, gamla färgpatroner till skrivaren får du gå tillbaka till din leverantör med”. Telefonen ring, ”hej det Anti, Janurban nu har dom hämtat hushållssopor”.

 

Att vi sedan sänkt våra kostnader för grovsopor från ca 85 000 till 25 000 gör ju inte Antis insats sämre …