Ordf Bergakungen

Janurban Modigh ordförande i HSB Brf Bergakungen bolggar om händelser och annat som berör bostadsrätter i allmänhet och Bergakungen i synnerhet.

Parkeringselände

Kategori: Allmänt

Näst sista dagen (eller kvällen) i februari 2011 och jag tänkte skriva lite om parkeringseländet.

 

Före stämman fick vi ett mejl av en medlem (med stor insyn i Nacka kommuns gatuplanering) att man planerar att införa förbud för att stanna på ena sidan av Becksjudarvägen. Motivationen till beslutet är att det är svårt för bussen att komma fram, vidare att de parkerade bilarna hindrar snöröjning och sopbilen att komma fram. De åtgärder man hit in tills vidtagit (höjda böter och utökad övervakning) har inte haft förväntad effekt.

 

Tanken var att medlemmen skulle informera om stopförbudet på stämman men fick förhinder. Jag har dock gått och funderat en hal del på det här med parkeringsmöjligheter för oss en del efter mejlet vi fick. Idag när jag tittade ut igenom fönstret och räknade till 12 bilar som stod på ojämna sidan mellan 41 – 49. Jämna sidan var full. Hur skulle ett stoppförbud kunna påverka vår situation på ett positivt sätt?

 

Jag är väl medveten om att som det är nu så blir det problem för snöröjarna och sop bilarna under de månader som det kommer snö. Men är det så smart att vidta en åtgärd som löser ett av problemen under några månader men som samtidigt skapar ett parkeringskaos under hela året. Jag är dessutom tveksam till att det går en stor buss genom vårt bostadsområde flera gånger per om dagen. Jag har svårt att förstå varför denna buss skall upp och köra i ett bostadsområde och dessutom ett område där det är smala vägar.

 

Jag prata med Anna hel kort idag om detta (dvs. stoppförbudet) och hon gick igång direkt med at ha åsikter. Vad tycker du som läser detta? Har du synpunkter på vår närmiljö, buss och parkering. Skriv gärna på denna sida eller mejla till styrelsen eller direkt till mig. Själv har jag inte än bestämt mig för hur jag skall för hålla mig och vi har inte diskuterat frågan i styrelsen än.

 

Du når styrelsen på [email protected] eller [email protected].

Årsstämma 2011

Kategori: Allmänt

Torsdag kväll den 24 februari 2011, Sverige ha tagit guld och brosch i sprint vi har avverkat årsmötet för 2010 verksamhetsår. Stämman har gett styrelsen ansvarfrihet och mandat att gå vidare med att omvandla ARF:s lokaler till lägenheter. 37 medlemmar deltog vilket är fler än förra året och får anses bra. Björn Carlsson svingade ordförande klubban med sedvanlig ackuratess.

 

Att ha en bra och kunnig ordförande för stämman är en väldig trygghet för styrelsen. Ett årsmöte är nämligen ganska pulshöjande för styrelsen, eller i alla fall för mig. Allt skall fungera, alla frågor skall kunna besvaras på ett korrekt och pedagogiskt sätt. Vissa strider är tvungna att tas etc. Att då ha en gammal räv som Björn vid klubban känns väldigt bra. En garanti för att allt går korrekt till och att krångliga situationer hanteras så att alla är nöjda och de som ev. inte fick igenom sin vilja ändå känner att de blivit schyst behandlade och hörda. Så tack för hjälpen Björn.

 

För övrigt så gick stämman som vanligt. Styrelsen fick ansvarsfrihet och blev omvalda, samt som jag sagt tidigare så blev det grönt ljus för det nya lägenhetsprojektet. Själv sitter jag nu framför TV:n och väntar på Miami CSI och försöker varvar ner pulsen får 180 eller vad den nu kan ha varit. I morgon får jag informera byggar Christer, konsult Kurt o Hasse Z, mäklar Katharina samt rivar PÅ att nu är det alvar.

 

Så god natt på er alla och hoppas att vi nu går mot mildare tider, nu får det vara slut med snö och kyla …

 

Your Chairman

 

Janurban

Dax för stämma i Bergakungen

Kategori: Allmänt

Så var det dags för årsmöte i bergakungen eller HSB Brf Bergakungen i Nacka som firman är. Vad är då så speciellt med årsmöte kanske någon undrar …

 

Tja hur svarar man på det utan att bli långrandig? Man kan väl förenklat säga att det är det forum där medlemmarna (boende) i en bostadsrättförening har möjlighet att påverka. Och påverka kan man via att:

 

1.     Beslut om fastställande av resultat- och balansräkning

2.     Beslut i anledning av föreningens vint enligt den fastställda balansräkningen

3.     Bevilja styrelsen ansvarsfrihet

4.     Välja styrelse

5.     Samt motionera till stämman

 

Det var inte så mycket kanske någon tycker, men så är det. Det är styrelsen som styr föreningen och de kan besluta om allt utom avyttring eller inköp av fast egendom samt väsentlig förändringar. Vad är då en ”väsentlig förändring”?

Att bygga om 300 m2 hyreslokal och upplåta denna yta till bostadsrätt är en väsentlig förändring medan utöka tvättstugan i 53an knappast är det. Att renovera terassbjälklaget bakom 31-39, som var ett kostsamt jobb är underhåll torts att man av beloppet av döma skulle kunna tro att det var en ”väsentlig förändring”.

 

Mot bakgrund av ovan information kan man konstatera att en styrelse kan göra lite vad man vill. Känns inte så bra va! dvs. att styrelsen kan göra lite som man vill. Tja faktiskt är det så (i teorin) men å andra sidan så blir man inte långvarig som styrelse om man hela tiden skulle ”köra över” medlemmarna. Och så försöker också vi jobba.  Skall ett stort beslut tas, eller ett baslut som påverkar oss boende så strävar vi alltid efter att genomföra informationsmöte och att informera via infoblad eller vår hemsida. Och ”so fare” tycker jag vi lyckats bra.

 

Men att också ha nära kontakt med våra medlemmar via mejl, telefon, när man ses på gatan eller busshållsplatsen är inte minst viktig. Det är ju via den personliga kontakten som man lär känna de boende mer personligt. Kontakterna och reflektionerna som vi styrelsen får på trädgårdsdagar eller genensamma info kvällar ovärderliga för oss och något som vi ofta diskuterar i styrelsen.

 

… så vill du vara med och påverka, dra dig inte för att kontakta oss J

Kära blogg ...

Kategori: Allmänt

… kära blogg !!! är det så man börjar? Verkar nästan som om man skriver till sin dagbok. Och lite så kan jag ibland känna. Sitter åter här i soffan framför TVn och pustar ut efter två kvällar med championlig fotboll. Känslan är ett lugn inför helgen, lite för kalt ute (med tanke på att kostnaden stiger för att producera vårt värme och varmvatten). ”Men Janurban sitter du och tänker på föreningen hela tiden”. Tja det är nog så …

 

Nåja nu har Anti delat ut verksamhetsberättelsen och andra årsmöteshandlingar så nu är det bara att vänta in näst torsdag och årsmötet. Nu är det bara att sitta lugnt i båten och vänta som Lars-Ingvar sa till mig idag. Som säkert någon noterar så har vi inte kallat till någon ekonomigenomgång i år. Och det är alldeles riktigt noterat. Vi har haft en särskild ekonomigenomgång veckan före årsmötet de två senaste åren. 10-15 medlemmar har kommit (förutom styrelse), inte en så bra uppslutning som vi tänkt oss. Mot denna bakgrund samt att det krävs en hel del arbete att förbereda presentationsmaterialet så valde vi i år att stå över. Vi kommer att avvakta reaktionen och överväga hur vi skall göra i fortsättningen.

 

Annars så är det mycket frågor om ombyggnation just nu. Vilken standard skall de nya lägenheterna ha (kök, badrumsinredning, golvmaterial), hur påverkas försäljningspriset av olika val, vad kan produktionskostnaden bli …

 

”Tja kära blogg …” när är det dags att lägga av. I morgon skall jag åka och hämta en ny TV och en flaska Champagne ligger i kylen inför helgen (Palmer & Co, Millesime 2005 brut – den rekommenderar jag stark) – vi hörs Janurban

Råttinvasion ...

Kategori: Allmänt

Vi i styrelsen fick idag ett mejl från Joakim H där han frågade om vad vi gör åt råttorna som smyger runt huset 41 till 49. En bra fråga tycker jag och tänkte kommentera detta lite kort här.

 

Ironiskt nog så jobbade vi för något år sedan hårt med att få kattägarna att hålla sina katter inne och inte springa lösa och urinera på uteplatserna. När vi nu fått bort katterna ja då verkar det vara fritt fram för råttorna. Om det ena är en konsekvens av den andra vet jag inte men man kan ju alltid leka med tanken.

 

Dock är det inte så att vi i styrelsen negligerat frågan, snarare tvärt om. Anna har jobbat intensivt med frågan i över ett halvt år. För det första så är det av vår uppfattning att råttorna ökat i hela Finntorp. Man ser dem i vår närmiljö, på vägen till bussen både vid Finntorps centrum och vid busshållplatsen nedanför 120 stegs trappan.

 

Anna har skrivit till kommunen både som privatperson och som vice ordförande i Bergakungen. Hon har kopplat in så väl HSB tekniska förvaltning som Anticimex vilka har flera gånger lagt ut råttgift. Just nu så har vi lagt över ärendet till vår förvaltare Dan Mattson att intensifiera arbetet.

 

Vad vi alla måste tänka på är att inte ha ”mat” till råttorna tillgängligt, typ fågelmat och dyigt. Och här mottager vi i styrelsen naturligt vis alla goda råd och tips. Det är ju allas vår närmiljö det handlar om.

Så kom gärna med glada tillrop och goda råd …

 

Vi hörs

 

Janurban

lugnet efter stormen ...

Kategori: Allmänt

Lördag morgon den 12 februari 2011, sitter framför TVn och funderar över om jag skall försöka skotta ut bilen eller åka kommunalt in till Liljevalchs för att kolla in vårsalongen.

 

Torsdag em och natten till fredagen var väl en mindre chock för oss alla som trodde att äntligen var våren på väg.  Lång näsa till oss våroptimister. Saken blev ju inte bättre av att Cykel Pekka ringde och sa att han inte fick igång sin traktor.

 

Och det är inte bara bilar som är insnöade. När jag hoppade in till Katharina på Skandiamäklarna för att kolla hur läget var med trycket av vår årsredovisning berättade hon att hennes huvudkontor inte kunde komma till jobbet och därmed inte fixa fram deras annons till sista sidan. Effekten av detta är att vi får väl vänta till måndag med att distribuera pappersversionen. Det är tur att den digitala finns att hämta på hemsidan.

 

Apropå hemsidan och denna Blogg så har jag fått några kommentarer på att vi talat om ett balkongprojekt. Jag vill här förtydliga att balkongprojektet kommer bli en lång process för föreningen. Vi kommer att lägga ner mycket tid och jobb på att informera och skapa samförstånd där frågeställningar om: utseende, funktion, teknikval och finansiering kommer att stötas och blötas.

Så hav förtröstan, vi är väl medvetna om att detta inte är en enkel fråga.

 

Avslutningsvis, kommentera gärna denna blogg. Att blogga är nytt för mig och jag vill gärna ha kommentarer på hur den fungerar för er medlemmar i bostadsrättsföreningen Bergakungen. Detta är ju en ny kommunikationskanal för oss.

kl 00.30 natten mellan fredag och lördag efter ovädret

Kategori: Allmänt

Problem med att få ut sina bilar fredagen den 11/2 2011

Kategori: Allmänt

Solen skiner åter på Bergakungen och humöret stiger ...

Kategori: Allmänt

Så är då kallelsen till föreningsstämman den 24 februari ute. Just nu pågår jobbet med att ta fram allt årsmötesmaterial. Bokslutet och verksamhetsberättelsen skall skrivas på av all i helge och därefter skall den till tryck. De inkomna motionerna skall behandlas av styrelsen och förses med en rekommendation. På måndag träffar jag arkitekten för att få ett första förslag.

 

Vi skall ju ha ett så välunderbyggt underlag som möjligt för stämman att fatta beslut om, dvs. hur det kan se ut (hur många lägenheter kan det bli), den tilltänkta entreprenören skall ge oss en uppskattning på vad det kan kosta etc. Kul och spännande tycker jag. Man har ju en egen bild av hur man skulle kunna bygga men arkitekter har ju detta som yrke och se lösningar som en annan inte skulle unna tänka på.

 

Jag har fått ett antal förfrågningar och påpekande att lamporna gå sönder ofta i 31-39 eller att di inte byts. Detta är ett problem vi i styrelsen är mycket väl medvetna om. När bi gjorde stambytet och också bytte armaturer tänkte vi nog lite för mycket med plånboken och förstod nog inte vikten av en bra lösning som klarar dessa ”mörka” ytor, dvs. de trappuppgångar som saknar fönster.

Vi har dock startat ett arbete för att se över detta problem. Det finns många sätt att lösa dem på; nya armaturer med inbyggd rörelsedetektor och ledljus, bara nya armaturer, andra typer av lampor och glimtändare.  Tja ni hör. Det är tur att vi har tillgång till Bror som ju har denna typ av frågeställningar som sitt levebröd.

 

Vi hörs …

6 februari 2011 och solen skiner åter över Bergakungen

Kategori: Allmänt

Verksamhetsberättelse

Kategori: Allmänt

Som den gode läsaren säker sett så har det inte hänt så mycket på denna blogg på ett tag. Skrivkramp? tja inte riktigt. De senaste veckorna har jag varit fullt upptagen med att producera Bergakungens verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2010. Men nu är den klar så jag kan åter fokusera på något annat ...

-

Att skriva en verksamhetsberättelse för en bostadsrättsförening kan både vara enkelt och svår. Allt beror på vilka ambitioner man har. På en av de HSB konferenserna vi varit pratades det en hel del om att man skall försöka berätta så mycket som möjlig av vad som skett under året och vad styrelsen planerar. Dessutom så har HSB riktlinjer för ”certifierade” föreningar. Nu är vi inte certifierade men vi har en ambition att följa dessa riktlinjer ändå. Så mycket skrivande blir det och koll av siffror för den delen också.

-

Du som är ny i Bergakungen kanske undrar varför vi håller på med verksamhetsberättelse redan nu, normalt brukar väl vara att man har stämma i maj. Tja det hela började väl när jag kom med i styrelsen. Jag tycket det kändes konstigt att sitta framme i maj och på årsmöte och prata om händelser som hade skett för ett helt år sedan. Så vid nästa ekonomimöte med HSB frågade jag helt frankt: ”kan vi inte stänga böckerna den 10 januari så vi kan ha stämman i februari”. Själklart sa Gunnel Robertsson som var vår ekonomiska handläggare och på den vägen är det.-

-

Bergakungen är oftast den första HSB Stockholm föreningen på det nya året att göra bokslut, kanske lite stressigt med att fixa allt på kort tid men det fungerar. En bostadsrättsförenings ekonomi är ju inte så ”sexig” dvs. det är inte så många eller stora poster som behöver periodiseras mellan åren.

-

 

Men nu är det klar och stämman blir 24 februari som vanlig. Kallelse kommer under helgen och stämmomaterialet när det är tryckt och klart (vilket vanligtvis tar en veka till så än kan jag inte lägga mig på sofflocket). Och som vanligt så trycke Skandiamäklarna i Finntorp verksamhetsberättelsen och detta tacka vi Catharina för.

-

Detta var allt för nu som man ibland uttrycker sig

 

Janurban