Ordf Bergakungen

Janurban Modigh ordförande i HSB Brf Bergakungen bolggar om händelser och annat som berör bostadsrätter i allmänhet och Bergakungen i synnerhet.

Brf förvaltning

Kategori: Allmänt

Igår hade vi styrelsemöte i Bergakungen. Dagen till ära hade vi besök av representanter från HSB Stockholm vars ärende var att presentera vad det kan erbjuda oss för tjänster. 2012 har ju varit ett år då vi inte haft ekonomisk förvaltning, enbart en rådgivande förvaltare och ingen fastighetsförvaltning från HSB. Vi har dock för avsikt att ändra detta förhållande till 2013 och vi söker och funderar över hur vår ”förvaltnings mix” skall se ut. Så här två månader kvar av året gäller det att snart ta ett beslut.

Vad är det då för tjänster som en Brf (förkortning av bostadsrättsförening) behöver?
Först och främst så är det ekonomi och lägenhetsadministration. Detta är förstås precis som det låter. Bokföring, fakturaattest på nätet, budget, bokslut- och årsredovisnings stöd, avgiftsavisering, pantförskrivning etc. Ganska komplicerat om man skall hålla reda på 170 lägenheter och ett antal förråd.

Nästa tjänst är fastighetsskötsel. Här handlar det om fastighetsförvaltare som håller koll på våra fastigheter, ronderar och ser till att allt fungerar som det skall, ändra namn på dörrar och tavlor, kontrollerar teknisk utrustning (och det är en hel del i vår förening). Tar emot felanmälan får boende och ser till att anmälda fel blir åtgärdade. Till fastighets skötsel räknas ibland också drift teknik. Här handlar det om att hantera och sköta t ex värmesystem (i Bergakungens fall vår värmepumpsanläggning). Uppgifter som kräver mer kompetens av sin man/kvinna. Till denna dell räknas också ibland trädgårdsskötsel och snöröjning.

Sista delen i de tjänster en Brf köper är den administrativa delen, förvaltar tjänsten. En förvaltare kan ha olika mycket som den sköter. Men förenklat kan man säga att en förvaltare är styrelsens utförare, dvs. den resurs som följer och sköter dagliga sysslor, handlar upp tjänster (entreprenörer), bevakar arbetens om skall utföras av hantverkare, hanterar vattenskador, har kontakt med de boende i olika typer av frågor. Hur mycket som en förvaltare gör i en förening beror mycket på vad styrelsen vill och kan göra själva. 2012 har vi i styrelsen och jag som ordförande gjort mycket själva, och det är ingen ideal situation. Även om vi kan så lovar jag att vi inte har tid (att sitta i styrelse är ju en fritidssysselsättning). En annan sak som det är bra att ha en förvaltare till är när det uppstår konflikter mellan medlemmar eller när medlemmar ät irriterade eller har synpunkter på styrelsen. Då är det bra att ha en från oss (om bor i föreningen) neutral person som dels har erfarenhet av Brf frågor och dels inte behöver utsätta sig för att bli ovän med en granne.

Tja det är alltså dessa tjänster som vi just nu håller på att handla upp för 2013. Så vi sitter inte på styrelsemötena och sover, om det händelsevis var något som trodde det.

”By the way”, så är det dags att börja tänka på att motionera till stämman. Men jag tar det i nästa inlägg …

God natt mina vänner i cyberrymden – Janurban

one of this days ...

Kategori: Allmänt

Alla dagar är inte bra dagar när man är ordförande i en bostadsrättsförening. Å en sån hare varit idag. Vad är det som gör att det är en dålig dag då? Jo när saker och ting inte sker som man förväntar sig. T ex att jaga en leverantör som; inte gör som han lovat, inte svarar på telefon och att ett antal boende som väntar på denne kontaktar mig och frågar (är ledsna). Detta är något som typiskt gör det till en dålig dag. Och idag är det inte bara en som ringt eller mejlat det är flera.

En annan källa till irritation är när det inte finns enkla lösningar på de problem man har. Och tyvärr så har vi några sådana just nu att brottas med. Ibland (oftast) ser jag dessa problem som utmaningar. Men en dag som idag där är det bara skit (om man nu får säga så utan att bli ”bipad” som jag skulle blivit i USA.

för övrigt så har jag 6 månader (eller kanske 7) kvar till pension och då kan man hålla på med dessa problem på heltid. Tänk vad kul det skall bil.

… så nu har jag fått spytt lite galla och nu får det vara nog. I morgon ser jag fram emot att jaga några leverantörer. Skall bli kul.

Vi hörs

Janurban

Två PUB kvällar avklarade …

Kategori: Allmänt

Så har vi klarat av två PUB kvällar, eller rättare sagt det blev väl med föredrag med PUB än PUB med program. Men det har väl ingen större betydelse. Intresset var lite olika, man får väl säga att det var ett ljumt intresse för köksavfallskvarnar men desto större för balkonger.

Mer än 30 medlemmar dök upp och frågandet var livligt. Och man kan nog utan överdrift konstatera att Balkonger berör och i Bergakungens fall är i behov av åtgärd. När man sitter i styrelsen så är det många hänsyn som skall beaktas. Att får den reaktionen från våra medlemmar så här direkt är mycket stimulerande. Men det blev ju inte bara prat om balkonger utan även fönster och fasader. Och det är väl inte så konstigt, för de hör ju på sitt sätt ihop. Mycket blev det för styrelsen att tänka på. Så det är väl då dags att går till verket …

Beträffande PUB kväll så är det inte så lätt att informera och samtidigt locka medlemmarna att delta. Inför kvällen så fick jag två arga mejl. Annie som ilsket påstod att styrelsen drev en linje att glasa in alla balkonger och Thris vars mejl jag inte förstod ett dugg men var så arg att bildskärmen brann upp. Tja skämt åt sidan, men … om båda istället för att skriva elaka mejl varit med på vår PUB kväll hade de kunna får svar på sina frågor och dels kanske fått en information förklarat hur saker och ting förhåller sig.

I Bergakungen har vi en tradition att vara öppna mot våra medlemmar och se till att vi förankrar saker som vi gör. Att driva ett balkong projekt, byta ut fönster eller renovera fasaderna är inga småprojekt. Att t ex ”köra över” sina medlemmar är inte en enligt min uppfattning framgångsrik strategi. I de stora projekten som jag har haft förmånen att driva för Bergakungen (stambytet - 35 miljoner, Lägenhet 2005 – 33 miljoner, Bergväreme 10 miljoner, ARF lägenheter 6 miljoner) har vi i styrelsen alltid varit mycket noga med att alla som bor i Bergakungen fått information och möjlighet att göra sin stämma hörd. Och så kommer det självklart även att ske i detta fall.

Ett resultat av torsdagens PUB kväll blev i alla fall att de närvarande var intresserad av att höra mer om vad det finns för olika alternativ i samband med en balkong renovering. Vidar med alla kommentarer om problem med befintliga balkonger och fönster så kommer nog frågan att prioriteras upp i styrelsen. Men och det vill jag trycka extra på, detta är inga snabba projekt. Det är mycket som måste klaras ut innan man kan trycka på knappen.

så hav förtröstans …
Janurban

Så här nära stan finns vi ...

Kategori: Allmänt

Bergakungen från ovan

Kategori: Allmänt

Höst 2012

Kategori: Allmänt

Så var då hösten 2012 här, löven faller och lika så regnet. Dock när jag skriver detta har det varit en hel dag med solsken.

Annars så har vi klarat av vår första PUB-kväll med demonstration av köksavfallskvarnar. Ett kontroversiellt ämne, några vill absolut ha och några ser bara problem. Som vanligt alltså. Själv är jag för. Men å andra sidan har jag alltid varit en ”early adopter” som man brukar säga. Men det är ja det. Hur denna historia sluter och vad vi kommer att göra står väl just nu skrivet i stjärnorna.

Nästa PUB-kväll kommer att bli den 25 oktober och då kommer vi att få information om hur man kan hantera Balkongfrågan. En delikat uppgift för Bergakungen som kan bli mycket stort, men också bara lite ny målarfärg. Hur som helst så är alla välkomna.

Styrelsen jobbar oförtrutet vidare, just nu med trappbelysning och att byta glas i entrédörrarna. 41 – 51 är relativt klara när jag skriver detta och 53-55 är på g. När det gäller 31-39 avvaktar vi ett förslag från vår underleverantör.
Som säker alla vet (hoppas jag) så har vi ett nytt avtal med Comhem. Den stora skillnaden från tidigare avtal är att ”kort avgiften” ingår om man vill teckna ett utökat utbud.

Vi är också igång med nya avtal för förvaltning. Det handlar om tre avtal; Ekonomin och lägenhetsadministration (idag HSB), administrativ förvaltning (förvaltare i dag ett begränsat med HSB samt styrelsen) samt sist men inte minst fastighetsskötsel och driftteknik (idag Städcompagniet 56an samt styrelsen). 2012 har för oss varit ett provår och vi kommer nog att göra vissa förändringar inför 2013, men vilka har vi inte bestämt än.

till sist, Christer frågar mig ofta hur jag mår? Med mig är det bra, not krut förgås inte så lätt … (så ni lär få stå ut med mig ett tag till, om det inte blir någon kupp förstås).

Harebra där ute på nätet, vi hörs.
JUM

PS. Har ni sett de flygfotona som vi har låtit göra. Finns på hemsidan. Mycket häftiga! DS.