Ordf Bergakungen

Janurban Modigh ordförande i HSB Brf Bergakungen bolggar om händelser och annat som berör bostadsrätter i allmänhet och Bergakungen i synnerhet.

Brf förvaltning

Kategori: Allmänt

Igår hade vi styrelsemöte i Bergakungen. Dagen till ära hade vi besök av representanter från HSB Stockholm vars ärende var att presentera vad det kan erbjuda oss för tjänster. 2012 har ju varit ett år då vi inte haft ekonomisk förvaltning, enbart en rådgivande förvaltare och ingen fastighetsförvaltning från HSB. Vi har dock för avsikt att ändra detta förhållande till 2013 och vi söker och funderar över hur vår ”förvaltnings mix” skall se ut. Så här två månader kvar av året gäller det att snart ta ett beslut.

Vad är det då för tjänster som en Brf (förkortning av bostadsrättsförening) behöver?
Först och främst så är det ekonomi och lägenhetsadministration. Detta är förstås precis som det låter. Bokföring, fakturaattest på nätet, budget, bokslut- och årsredovisnings stöd, avgiftsavisering, pantförskrivning etc. Ganska komplicerat om man skall hålla reda på 170 lägenheter och ett antal förråd.

Nästa tjänst är fastighetsskötsel. Här handlar det om fastighetsförvaltare som håller koll på våra fastigheter, ronderar och ser till att allt fungerar som det skall, ändra namn på dörrar och tavlor, kontrollerar teknisk utrustning (och det är en hel del i vår förening). Tar emot felanmälan får boende och ser till att anmälda fel blir åtgärdade. Till fastighets skötsel räknas ibland också drift teknik. Här handlar det om att hantera och sköta t ex värmesystem (i Bergakungens fall vår värmepumpsanläggning). Uppgifter som kräver mer kompetens av sin man/kvinna. Till denna dell räknas också ibland trädgårdsskötsel och snöröjning.

Sista delen i de tjänster en Brf köper är den administrativa delen, förvaltar tjänsten. En förvaltare kan ha olika mycket som den sköter. Men förenklat kan man säga att en förvaltare är styrelsens utförare, dvs. den resurs som följer och sköter dagliga sysslor, handlar upp tjänster (entreprenörer), bevakar arbetens om skall utföras av hantverkare, hanterar vattenskador, har kontakt med de boende i olika typer av frågor. Hur mycket som en förvaltare gör i en förening beror mycket på vad styrelsen vill och kan göra själva. 2012 har vi i styrelsen och jag som ordförande gjort mycket själva, och det är ingen ideal situation. Även om vi kan så lovar jag att vi inte har tid (att sitta i styrelse är ju en fritidssysselsättning). En annan sak som det är bra att ha en förvaltare till är när det uppstår konflikter mellan medlemmar eller när medlemmar ät irriterade eller har synpunkter på styrelsen. Då är det bra att ha en från oss (om bor i föreningen) neutral person som dels har erfarenhet av Brf frågor och dels inte behöver utsätta sig för att bli ovän med en granne.

Tja det är alltså dessa tjänster som vi just nu håller på att handla upp för 2013. Så vi sitter inte på styrelsemötena och sover, om det händelsevis var något som trodde det.

”By the way”, så är det dags att börja tänka på att motionera till stämman. Men jag tar det i nästa inlägg …

God natt mina vänner i cyberrymden – Janurban

Kommentarer


Kommentera inlägget här: