Ordf Bergakungen

Janurban Modigh ordförande i HSB Brf Bergakungen bolggar om händelser och annat som berör bostadsrätter i allmänhet och Bergakungen i synnerhet.

... att motionera

Kategori: Allmänt

Med "att motionera" i detta inlägg menar jag inte att gå ner på Sats och köra ett pass. Jag menar att som medlem i Bergakungen ”motionerar” till föreningens årsstämma om något man vill förändra, utveckla dvs. komma med ett förslag som man vill att stämman skall anta. En motion är alltså min möjlighet som medlem att påverka.

Om ni inte är nöjda med min förklaring så hittade jag följande på WikipediA:

” En motion är ett förslag till beslut som väcks av en enskild person eller en grupp av personer i en beslutande församling, exempelvis ett parlament, en bolagsstämma eller en förenings årsmöte. Rätten att lämna en motion tillkommer vanligtvis ledamöterna i den beslutande församlingen. I stora organisationer, exempelvis politiska partier, fackförbund och riksorganisationer kan samtliga medlemmar ha rätt att lämna motioner, trots att det högsta beslutande organet vanligtvis inte består av samtliga medlemmar utan av valda ombud.” En bostadsrättförening är en sådan organisation.

I Bergakungens stadgar står det när en motion skall vara inlämnat till styrelsen senast sista december (varje år) för att kunna tas upp på stämman i februari. Motionen skall lämnas skriftligt i föreningens brevlåda Becksjudarvägen 33 eller till mail [email protected].

Varför så formellt?

Jo, en motion berör ju alla i föreningen och alla ska ha möjlighet att yttra sig. Motionen skall också vara med som en punkt på stämmans dagordning. Mycket regler va?

Hur skriver man då en motion?

Tja det finns säkert många som vill tala om vad som en motion formellt skall innehålla. Jag själv är ingen specialist. Men tänk på att läsaren av motionen skall förstå vad som motionären vill. Om man skriver att ”man talat med flera grannar som tänker lika” så be dessa att vara med och skriva under motionen, annars blir det ju bara ”hörsägen”. Det är också viktigt att man skriver ett ”yrkande”, dvs. att man skriver klart och tydligt vad man vill att stämman skall fatta beslut om. T ex: ”jag yrkar att stämman beslutar att utreda om det går att bygga P-Platser …”.

Man skall också vara medveten om att styrelsen kommer att tycka om motionen, dvs. yttra sig om avslag eller bifalla motionen. Hela motionen kommer också att bifogar med årsmöteshandlingarn tillsammans med styrelsens yttrande.

Att motioner att rättighet man har som medlem i en bostadsrättsförening. Missa inte den. Och som sagt den sista december skall den var inlämnad iför 2013 är stämma. Det går självfallet bra att kontakta styrelsen innan man motionerar för att kolla läget så att säga.

Lycka till.

Janurban

Kommentarer

  • Per Vikström säger:

    Om inte det här inlägget får fler intresserade av att motionera så vet jag inte vad som krävs. :)

    PS. Förslaget om p-platser låter bra...

    2012-11-12 | 19:58:23
    Bloggadress: http://pervikstrom.net

Kommentera inlägget här: